“Endüstri 4.0 Vizyonunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Dünyası" Etkinliğimizi Gerçekleştirdik
9 Nisan 2021 | 21:25

Yüksekokulumuz tarafından düzenlenen, “Endüstri 4.0 Vizyonunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Dünyası” adlı etkinlik çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın, moderatörlüğünü ise Müdürümüz Prof. Dr. Erdal Irmak’ın yaptığı etkinlikte konuşmacı olarak Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Başkanı Sayın Mustafa Deryal ve Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Gürü yer aldı.

 

 

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Türkiye’nin son yıllarda sanayide dijital dönüşüm adına önemli adımlar attığını söyledi. Prof. Dr. Yıldız, 21. yüzyıl ile yeni bir endüstri döneminin kapılarının aralandığını ve bu yeni dönemde her ülkenin kendisine hedefler koyduğunu belirterek Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının hazırladığı On Birinci Kalkınma Planı içeriğinde de dünyada Endüstri 4.0 olarak bilinen bu yeni dönemin ‘Sanayide Dijital Dönüşüm’ olarak adlandırıldığını, bilgi ve iletişim teknolojilerinin sunduğu dijital teknolojilerden yararlanarak başta üretim olmak üzere birçok alanda dijital bir altyapı oluşturulmasının hedeflendiğini, ülkemizin de millî teknoloji hamlesi ve dijital Türkiye diyerek bu süreçte yerini almakta olduğunu vurguladı. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen bu etkinliğin Endüstri 4.0 ve bilim, sanayi ve teknoloji dünyasını yakından tanıma açısından son derece faydalı olacağına inandığını dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, konferansta emeği geçenlere teşekkür etti.

 

 

Mustafa Deryal, sanayi devrimini kaçırmış bir toplum olarak gelişmiş ülkelere yetişmek adına Türkiye’nin önünde uzun bir yol olduğunu ancak azimle çalışılması halinde bunun üstesinden gelebilecek kapasitede bir millet olduğumuza inandığını ifade etti. Türk milletinin girişimci yapıya sahip olduğunu savunan Deryal, “1960’lı yıllarda Almanya’ya hiçbir vasfı olmadan giden Türklerin önemli bir kısmı işletmeler kurup işveren konumuna gelmeyi başardılar. İkinci ve üçüncü kuşak iş adamlığı konusunda çok daha başarılı oldular. Bu bence dikkat edilmesi gereken bir başarıdır. Türk toplumunun istemesi halinde üstesinden gelemeyeceği bir şey yoktur” diye konuştu.

 

 

Prof. Dr. Metin Gürü sözlerine sanayi devrimi sürecinde Osmanlı Devleti’nde yapılan çalışmaları anlatarak başladı. Cumhuriyetin kurulmasıyla sanayileşme adına önemli adımlar atıldığını anlatan Prof. Dr. Gürü, “İzmir İktisat Kongresinde önemli kararlar alındı. Yerli üretimin geliştirilmesi adına modern çiftlikler kurulmaya başlandı. Tekstil, şeker, kağıt, cam, çimento fabrikaları kuruldu. Savunma sanayi için MKE faaliyete geçti. Ayrıca ayakkabı fabrikaları ile dikimevleri kuruldu. Demir-Çelik fabrikaları açıldı. İş Bankası kurulup faaliyete geçti” diye konuştu. Prof. Dr. Gürü, sanayide dijitale dönüşüm sürecinin devam ettiğini, günümüzde bilimin, teknoloji ve inovasyonun ön basamağı olduğunu savundu. Endüstri 4.0 ile gelen yenilikler ve özellikle bu dönüşüme başarıyla ayak uydurulması için yapılması gerekenler üzerinde duran Prof. Dr. Gürü, geniş bir çerçevede dijital dönüşümün sanayi ve teknoloji dünyasına etkilerini özetledi. 

 

 

Yaklaşık 90 dakika süren ve 100’e yakın izleyicinin ilgiyle takip ettiği konferans, soru-cevap kısmıyla sona erdi.

 

background image