Elektrik ve Enerji_OstimMYO

 

Bölüm Adı: Elektrik ve Enerji (522)

Programın Adı: Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı

 

Programın Yürütüleceği Yüksek Okul ve/veya Bölüm: Gazi Üniversitesi OSTİM Meslek Yüksek Okulu.

 

OSTIM Meslek Yüksek Okulu, 21.01.2010 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında kurulması uygun görülmüş olup, 08.02.2010 tarih ve B.30.0.EÖB.0.00.00.03-06.02/504 sayı yazısı ile OSTIM Meslek Yüksek Okulunun kurulma teklifinin uygun görüldüğü Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne bildirilmiştir. OSTIM Meslek Yüksek Okulu kuruluş başvurusunda Elektrik ve Enerji (522) Bölümü/Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Programı mevcuttur.

 

Programın Amacı: Elektrik enerjisinin üretiminden son kullanıcıya ulaşana kadar olan süreçte mesleği ile ilgili bilgi ve becerileri sahip, yenilenebilir enerji kaynaklı ve fosil yakıtlı enerji tesislerinde geleceğin donanımlı ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere enerji teknikerleri yetiştirmektir.

 

Başarılı Olduğunun Belirlenmesi: Birçok sektörde belirlenen amaç ve standartlar doğrultusunda öğrencilerin yetiştirilip yetiştirilmediğinin ilk göstergesi, mezun olan öğrencilerin sahada iş bulması ve kendilerini kabul ettirmeleridir. Ayrıca öğrencilerin almış oldukları teorik bilgileri ve uygulamaları staj sırasında başarı ile kullanmaları, benzer alanda çalışanlar ile bu bilgileri paylaşmaları ve işbirliği içersinde görevlerini yürütmeleri başarı kriterleri olarak değerlendirilebilir.

 

Programın Hangi Eğitim - Öğretim Yılında Başlayacağı: 2010-2011
Öğrenci Kaynağı: Meslek Liseleri, Teknik Liseler, Anadolu Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Liselerinin elektrik, elektronik, makine, motor, tesisat teknolojisi (ısıtma, soğutma, doğalgaz, ısıtma-soğutma, iklimlendirme-havalandırma, iklimlendirme-soğutma, ısıtma-doğalgaz) bölümleri ve klasik liselerden YGS-1 puan türü ile öğrenci alınmaktadır.


Programdan Mezun Olanların Alacağı Öngörülen Unvan: Programdan mezun olacak öğrenciler "Enerji Teknikeri" unvanı alacaktır.


Programa Alınması Düşünülen Öğrenci Sayısı: Normal Öğretim 30 + İkinci öğretim 30 olmak üzere toplam 60 Öğrenci


Programdan Mezun Olacakların istihdam Edilebilecekleri Yerler ve Piyasanın Mezunlara Olan Talebi: Fosil kaynaklı ve yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanan enerjiden, minimum yatırım karşılığında maksimum kazanç sağlanmalıdır. Bundan dolayı enerji sektörlerinde çalışacak teknik elemanların veya ara elemanların enerji elde etme yöntemlerini, kullanımını, enerji geri dönüşüm sistemlerini… vs konularda donanımlı olmaları zaruridir. Günümüzde, enerji sektörlerinde donanımlı ve bilgili ara elemanlara aşırı derecede ihtiyaç duyulduğundan söz konusu bölümden başarılı bir şekilde mezun olanlar enerji sektörünün her sahasında rahatlıkla istihdam olanaklarına sahip olacaklardır.
"Enerji Teknikeri" ünvanı alan öğrenciler, enerji üretimi, iletimi, dağıtımı ve kullanılması alanlarında tasarımcı ya da uygulayıcı olarak çok geniş iş alanları bulacaklardır. Mezunların çalışabileceği mevcut kuruluşlar olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM), Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA), Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE), EÜAŞ, TEİAŞ, TEDAŞ, DSİ, TKİ, TTK, TPAO, BOTAŞ, TÜPRAŞ, TAEK sayılabilir. Bunun dışında bugünlerde pek çok yerli ve yabancı kuruluşlar fuel cell, güneş pilleri, güneş bacaları, biyoenerji, jeotermal, rüzgâr ve hidrolik enerji santralleri konusunda yatırım yapmaktadır.
Önümüzdeki yıllarda ise nükleer enerji santrallerinin yapımlarının gerçekleştirilmesi ile bu güne kadar kullanılmamış olan bor gibi diğer enerji kaynaklarının devreye girmesi beklenmektedir. Tüm bu alanlarda Ar-Ge düzeyinden başlayarak enerji dağıtımının en ekonomik şekilde gerçekleştirilmesine kadar her düzeyde enerji teknikerlerine gerek duyulacaktır. Bunlara ayrıca Türkiye’nin kuzey-güney ve doğu-batı yönlerinde enerji koridoru olmasından dolayı yapılacak çalışmalarda görev alacak enerji teknikerliğini eklemek mümkündür. Bu iş olanaklarının yanı sıra dikey geçiş sınavı ile fakültelerin makine mühendisliği, enerji mühendisliği, enerji sistemleri mühendisliği, makine öğretmenliği, enerji öğretmenliği ve tesisat öğretmenliği bölümlerine yerleşebileceklerdir. Mezunların yurt içinde olduğu gibi, yurt dışında da benzer taleplerle karşılaşacağı beklenmektedir.


Programdan Mezun Olma Koşulları: Programdan mezun olabilmek için 4 yarıyılda verilen derslerin tamamını başarmış ve programda 3. ve 6. Yarıyıllarda Sektör Uygulamasını tamamlaması, gerekmektedir. Sektör uygulaması staj çalışmasına karşılık gelmekte olup yürürlükteki 60 iş günü stajı kapsamaktadır. Staja ilave olarak işyerinde eğitiminde verilmesi sektör uygulamasını daha gerekli kılmaktadır.
Stajların Nasıl Gerçekleşeceği ve Stajlarla İlgili Olarak Kuruluşlarla İşbirliği: Sektör uygulaması, üçüncü ve altıncı yarıyıl dönemlerinde yapılacak olup her öğrenciye sektör uygulaması yaptığı kurumun ilgili bölüm yetkilisi tarafından başarılı ya da başarısız olduğuna dair değerlendirme yapılacaktır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM), Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA), Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE), EÜAŞ, TEİAŞ, TEDAŞ, DSİ, TKİ, TTK, TPAO, BOTAŞ, TÜPRAŞ, TAEK kurumlarla işbirliği içerisinde sektör uygulaması tamamlanacaktır.


Programın Türkiye ve Dünyadaki Uygulamalarının Karşılaştırılması: Program, mevcut Meslek Yüksekokullarında bulunmadığından bir ilki teşkil edecektir. Programın ders içerikleri, üniversitemizin konuyla ilgili öğretim görevlileri ve öğretim üyelerince belirlenmiş, ayrıca kullanılacak makine-teçhizat, laboratuar ve bilgisayar programları, MEB-YÖK Meslek Yüksekokulları Program Geliştirme Projesi ile 2004 yılında standart hale getirilen bu projeden yararlanılarak belirlenmiştir. Söz konusu ders programı hazırlanırken yurtiçindeki lisans dersleri ve yurt dışında benzer eğitimi veren yüksek öğretim kurumlarının müfredatı incelenmiş, geliştirilen müfredatın güvenilir olabilecek bir yapıda olmasına önem verilmiştir.


Programın Türkiye'de ve Dünyadaki Uygulamaları, Benzerlik ve Farklılıkları :
Programın benzerleri termik ve hidroelektrik santrallerin bulunduğu yerleşim birimlerindeki meslek yüksek okullarında yer almıştır. Önerilen program, yurt dışı ve Türkiye'deki örneklerine benzerlik taşımakla beraber “enerji teknikeri” unvanı ile Mesleki Yeterlilik Kurumunun enerji alanındaki meslek standartlara uygunluk taşımaktadır.


Önerilen Programın Bölüm ve/veya Fakülte İçerisinde Yürütülmekte Olan Diğer Programlarla İşbirliği : Önerilen programın içeriğinin interdisipliner bir yapıda bulunması nedeniyle Teknik Eğitim Fakültesi, Teknoloji Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi bünyesinde yer alan çeşitli bölümlerin, önerilen program kapsamındaki ders eğitimlerini veren öğretim elemanları ve üniversitemiz bünyesinde görev yapmakta olan İngilizce okutmanları ile söz konusu derslerin verilmesine yönelik işbirliği içine girilecektir.

 

background image