Makine ve Metal Teknolojileri_OstimMYO

Makine ve Metal Teknolojileri

 

Bölüm Adı:  Makine ve Metal Teknolojileri (521)

Programın Adı: Kaynak Teknolojisi 

Programın Yürütüleceği Yüksek Okul ve/veya Bölüm: Gazi Üniversitesi OSTİM Meslek Yüksek Okulu.


Programın Amacı: Programın esas amacı kaynaklı birleştirmeler konusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip nitelikli teknik elemanlar yetiştirmektir. Bu programa kayıtlı olan öğrenci, kaynağın tarihi gelişimini ve çeşitlerini bilecek, uygun kaynak parametrelerini ve yöntemini seçebilecek, parçaları kaynağa hazırlayabilecek, değişik kaynak pozisyonlarında kaynak yapabilecek, demir ve demir dışı malzemelerin kaynağını yapabilecektir.  Sayılan bu niteliklere sahip teknik elemanlar işletmeler içinde staj imkânları ile teknik tecrübeler kazanacaklar ve işletmeler için ara eleman ve/veya ana eleman olarak çalışabileceklerdir. Bu program çerçevesinde mezun öğrencilerin çalışma şartlarını daha yakından ve eğitime paralel olarak tanımaları için etkili bir pratik çalışma programı hazırlanmaktadır. Bu program mezunları, özellikle metal üretim sektöründe kaynaklı birleştirmeler bölümlerinde ve montaj bölümlerinde ihtiyaç duyulan eleman açığını kapatacaklardır.


Programın Açılma Gerekçeleri: Kaynak en basit ve genel tanımıyla aynı ya da farklı metalurjik özellikteki malzemelerin dolgu maddesi kullanarak ya da kullanmadan ısı ve/veya basınç altında sökülemeyecek şekilde birleştirilmesi olayıdır. Kaynaklı birleştirmelerin inşaat sektöründen tutunda makine imalat sanayinde petrol ve doğalgaz hatlarının döşenmesine kadar her sanayi ve sektörde kullanılan vazgeçilmez bir birleştirme yöntemi olduğunu göz önünde bulundurulursa kaynağın ne kadar önemli ve ne kadar özel bir proses olduğunu daha net olarak anlaşılabilmektedir.
Kaynaklı imalatlardaki kalite arayışı; kalifiye ve donanımlı kaynakçı ihtiyacını tetiklediği gibi aynı zamanda Kaynak Teknikerliği kavramını da çıkarmaktadır. Bu kavram ülkemiz için ne çok eski ne de çok yeni bir kavramdır. Kaynak Teknikerliği eğitimi boyunca malzeme bilgisi, kaynak yöntemleri, kaynak dikişlerinin kontrolü kaynak dikişlerinin statik veya dinamik yük altında davranışları ve güvenilirlikleri gibi çok geniş bir yelpazede eğitim verilmektedir.
Kaynak Teknikerliğinin sorumluluk alanında ana malzeme seçimi, uygun kaynak yöntemi ve ana malzemeye uygun dolgu malzemesi seçimi parametre ayarları, kaynak öncesi ve sonrası ısıl işlem tayini, kaynak sonrası tahribatlı-tahribatsız muayene yöntemleri v.s birçok faktör bulunur. Meslek Yüksekokulu Kaynak Teknolojisi Programına kayıtlı öğrencilerin eğitim kalitelerinin arttırılması, Ülkemizin koşullarında Kaynak Teknikerleri yetiştirmek, buna göre eğitim faaliyetlerinin yönlendirilmesi, öğrencilerimize istihdama yönelik staj ve pratik çalışma imkânlarının araştırılması ve arttırılması için aşağıda sıralanan kuruluşlar ile Sanayi-Eğitim İşbirliği anlaşma çalışmaları yapılmaktadır.
Kaynak Teknolojisi Eğitim Programına Katkıda bulunacak firmalardan bazıları şunlardır:

 

- OERLİKON-MAGMAWELD KAYNAK ELEKTRODLARI VE SANAYİ A.Ş.


Birçok sektörde belirlenen amaç ve standartlar doğrultusunda öğrencilerin yetiştirilip yetiştirilmediğinin ilk göstergesi, mezun olan öğrencilerin sahada iş bulması ve kendilerini kabul ettirmeleridir. Ayrıca öğrencilerin almış oldukları teorik bilgileri ve uygulamaları staj sırasında başarı ile kullanmaları, benzer alanda çalışanlar ile bu bilgileri paylaşmaları ve işbirliği içersinde görevlerini yürütmeleri başarı kriterleri olarak değerlendirilebilir.
: 2011-2012


Öğrenci Kaynağı: Meslek Liseleri, Teknik Liseler, Anadolu Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Liselerinin kaynak, makine ve tesisat teknolojisi bölümleri mezunlarından YGS-1 puan türü ile öğrenci alınacaktır.


Unvan: Programdan mezun olacak öğrenciler "Kaynak Teknikeri" unvanı alacaktır.
Programa Alınması Düşünülen Öğrenci Sayısı: Normal Öğretim 20(yirmi) Öğrenci 
Programdan Mezun Olacakların istihdam Edilebilecekleri Yerler ve Piyasanın Mezunlara Olan Talebi: Program, bileşiminde metal bulunan maddeler üzerinde teknik işlemleri yapabilecek ara elemanları yetiştirir. Mezunlar kamuya veya özel sektöre ait demir, çelik, alüminyum, döküm fabrikalarında, atölyelerde tekniker olarak çalışabilirler. OSTİM sanayi bölgesi olarak çok hızlı bir şekilde gelişen yapıya sahiptir. OSTİM’ de yüzlerce firma ihracata yönelik faaliyet göstermektedir. Bu işletmelerin birçoğunun malzeme ve makine imalatına yönelik olması, özellikle ara eleman ihtiyacına gereksinim olduğunu ortaya çıkarmıştır. Birçok MYO bünyesinde Makine bölümü programı bulunmaktadır. Fakat bu program örgencileri kaynak esaslı laboratuarlarda ve uygulamalarda yetersiz kalmaktadırlar. Bölgedeki bazı sanayi kuruluşları ile yapılan görüşmelerde Kaynak Teknolojisi programının açılması gerçeği ortaya çıkmıştır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünün 2009 yılı I. Dönem İşgücü piyasası araştırmaları kapsamında Türkiye genelinde toplam 275.099 işyerinde anket düzenlenmiştir.  Anket sonuçlarına göre açmayı düşündüğümüz Kaynak Teknolojileri programı için aşağıdaki veriler elde edilmiştir.

 

Tablo 1.Çalışanların sektörlere göre dağılımı

 

Çalışanların sektörlere göre dağılımına bakıldığında 1. sırada imalat sektörünün olduğu görülmektedir. Kaynak Teknolojileri imalat sektörü içinde önemli bir yer teşkil etmektedir.


Tablo2. Çalışanların mesleklerine göre dağılımı

 

Çalışanların mesleklerine göre dağılımına toplam olarak bakıldığında 9. sırada metal işleri bulunmaktadır. Buda göstermektedir ki sanayi sektörünün en önemli yapı taşlarından biri metal sektörüdür. Sektörün çok fazla bu alanda yetişmiş kalifiye elemana ihtiyacı vardır. Genel olarak, mesleklere göre açık işlere bakıldığında 113 meslek arasından Kaynak Teknolojileri 9. sırada yer almaktadır. 
Temininde güçlük çekilen meslekler arasında Kaynak Teknolojileri 111 meslek arasında 11. sırada yer alırken. Makine mühendisliği 46, pilot 86, hemşire 100. sırada yer almaktadır.

Çalışma sonunda Türkiye’de önümüzdeki 6 ay sonrasında istihdam artışı ve azalışı beklenen meslekler de belirlenmiştir. İstihdam artışı beklenen 103 meslek arasında Kaynak Teknolojileri 9. sırada istihdam artışı beklenen meslek olarak yerini almıştır. Bu listede Elektrik Mühendisliği, Elektrik – Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği gibi meslekleri geride bırakmıştır.

 

Tablo 3. Mesleklere göre açık işler

 

Anketin yapıldığı tarihte işyerlerinin ihtiyaç duyduğu eleman sayısını ve mesleklerini gösteren tablonun Kaynak Teknolojisi ile alakalı olan kısmı yukarıda yer almaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta bu verilerin ankete katılan iş yerlerinden alınmış olmasıdır. Türkiye genelinde bu verilerin çok daha yüksek olacağı aşikâr bir durumdur.

 

Programdan Mezun Olma Koşulları: Programdan mezun olabilmek için 4 yarıyılda verilen derslerin tamamını başarmış ve programda yaz döneminde Sektör Uygulamasını tamamlaması, gerekmektedir. Sektör uygulaması staj çalışmasına karşılık gelmekte olup yürürlükteki 30 iş günü stajı kapsamaktadır.
Stajların Nasıl Gerçekleşeceği ve Stajlarla İlgili Olarak Kuruluşlarla İşbirliği: Sektör uygulaması, yaz döneminde yapılacak olup her öğrenciye sektör uygulaması yaptığı kurumun ilgili bölüm yetkilisi tarafından başarılı ya da başarısız olduğuna dair değerlendirme yapılacaktır. Ostim, İvedik Sincan organize sanayi bölgelerinde 800’ ün üzerinde işyerinde staj yapma olanağı mümkündür. MKE, Roketsan TAI, Aselsan gibi askeri kuruluşlarda da staj yapma imkânları mevcuttur.   


Programın Türkiye ve Dünyadaki Uygulamalarının Karşılaştırılması: Program Türkiye genelinde yaklaşık 40 üniversitede bulunan Meslek Yüksekokullarında mevcuttur. Gelişmiş sanayi bölgeleri için önem arz etmektedir. Sanayide gelişmişlik yetişmiş iş gücü ile sağlanacağı için bu program her Organize sanayi bölgesinin bulunduğu alanda açılması gerekmektedir. 
Kaynak Teknolojileri programı  İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi (IKMEP) programı kapsamında çalışması tamamlanmıştır. Program dersleri bu kapsamda seçilmiştir.  


Programın Türkiye'de ve Dünyadaki Uygulamaları, Benzerlik ve Farklılıkları :
Programın benzerleri Türkiye de bulunan diğer meslek yüksekokullarında mevcut olup, Mesleki Yeterlilik Kurumunun meslek standartlarına uygundur.


Önerilen Programın Bölüm ve/veya Fakülte İçerisinde Yürütülmekte Olan Diğer Programlarla İşbirliği : Önerilen programın içeriğinin interdisipliner bir yapıda bulunması nedeniyle Teknik Eğitim Fakültesi, Teknoloji Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi bünyesinde yer alan çeşitli bölümlerin, önerilen program kapsamındaki ders eğitimlerini veren öğretim elemanları ve üniversitemiz bünyesinde görev yapmakta olan İngilizce okutmanları ile söz konusu derslerin verilmesine yönelik işbirliği içine girilecektir.

 

 

background image