Malzeme ve Malzeme İşleme Teknolojileri_OstimMYO

Malzeme ve Malzeme İşleme Teknolojileri

 

Bölüm Adı:  Malzeme ve Malzeme İşleme Teknolojileri (543)

Programın Adı: Lastik ve Plastik Teknolojisi 

Programın Yürütüleceği Yüksek Okul ve/veya Bölüm: Gazi Üniversitesi OSTİM Meslek Yüksek Okulu.

Programın Amacı: Kauçuk mamulleri işte, evde, oyunda, sporda ve seyahat ederken; otomobillerde, trenlerde ve uçaklarda güvenlik ve konfor için kullanılır. Endüstride kauçuk; bant, kayış, hortum, araç lastiği, conta, ayakkabı tabanı, körük, biberon, tıbbi ve endüstriyel eldivenler ve binlerce farklı malzemenin imalatında kullanılır. Günümüzün modern dünyasında kauçuğun olmazsa olmaz bir yeri vardır. Kauçuğa katılan kimyevi maddeler ve işler basamakları ardından lastik mamulleri üretilmektedir.  
Plastik petrolden elde edilir ve plastik polimer şeklinde tanımlanan bileşik sınıfına girer. Polimer maddelerin yıllık tüketimi tüm dünya ülkeleri için 150 milyon ton/yıl’dan fazladır. Ülkemizde tüketim yaklaşık olarak bu miktarın yüzde biri kadardır. PVC, Oyuncak bebek ve deterjan kutuları, fotoğraf ve sinema filmi, Yiyecek paketleme, İnşaat örtüsü, Ziraat örtüleri, Çöp ve Gübre torbaları, elektrik kablosu, otomotiv, sağlık gibi sektörlerde 1000’ in üzerinde plastik çeşidi kullanılmaktadır.Türk Plastik sektörü, Türkiye’nin en hızlı gelişen sektörlerinden biridir. Plastik sektörü yarattığı 12,5 milyar dolarlık katma değerle GSMH içinden % 4 pay almaktadır. 
Bölümün amacı, Türkiye ekonomisi ve ihracatının ana unsurlarından olan lastik-plastik sektöründe ihtiyaç bulunan iç gücünü karşılayacak, konusuna hakim, uygulama becerisi kazanmış, malzeme bilgisi konusunda donanımlı öğrenciler yetiştirmektir. 
Programın Başlaması Halinde Ne Ölçüde Başarılı Olduğunun Belirlenmesi: Birçok sektörde belirlenen amaç ve standartlar doğrultusunda öğrencilerin yetiştirilip yetiştirilmediğinin ilk göstergesi, mezun olan öğrencilerin sahada iş bulması ve kendilerini kabul ettirmeleridir. Ayrıca öğrencilerin almış oldukları teorik bilgileri ve uygulamaları staj sırasında başarı ile kullanmaları, benzer alanda çalışanlar ile bu bilgileri paylaşmaları ve işbirliği içersinde görevlerini yürütmeleri başarı kriterleri olarak değerlendirilebilir.
Programın Hangi Eğitim - Öğretim Yılında Başlayacağı: 2011-2012

Öğrenci Kaynağı: Meslek Liseleri, Teknik Liseler, Anadolu Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Liselerinin Malzeme ve Plastik teknolojisi bölümü, Kimya meslek lisesi  ve klasik liselerden YGS-2 puan türü ile öğrenci alınacaktır.

Programdan Mezun Olanların Alacağı Öngörülen Unvan: MYK ile meslek standardı hazırlama çalışmalarında işbirliği sağlanması amacıyla KİPLAS koordinasyonunda 16 Kuruluş tarafından oluşturulan ‘Kimya Sektör Platformu’ arasında imzalanan “Meslek standardı Hazırlama İşbirliği Protokolü” kapsamında ilk taslak meslek standartları hazırlanmıştır. Protokol çercevesinde;
İlaç Üretim Operatörü (Seviye 4)
Kimya Laboratuvar Sorumlusu (Seviye 4)
Plastik Ekstrüzyon Elemanı (Seviye 3)
Boya Üretim Operatörü (Seviye 3)

 

mesleklerine ilişkin taslak meslek standartları ilgili kurum ve kuruluşlara görüşe gönderilmiştir. Meslek standardı ile ilgili çalışmalar Mesleki Yeterlilik kurumunda devam etmektedir. 

Programa Alınması Düşünülen Öğrenci Sayısı: Normal Öğretim 20(yirmi) Öğrenci 

Programdan Mezun Olacakların istihdam Edilebilecekleri Yerler ve Piyasanın Mezunlara Olan Talebi:
Lastik ve Plastik teknolojileri bölümü mezun öğrenciler, sanayi işletmelerin bulunduğu bölgelerde  istihdam imkanı bulur. Küçük ölçekten büyük ölçeğe kadar her alandaki sanayi bölgelerinde iş imkanı mevcuttur. Lastik teknikeri, otomotiv ve plastik endüstrisinde görev alabilir. Sanayide üretim yapan kauçuk ve plastik firmalarında çalışabilir Ostim Meslek Yüksekokulu mezunu öğrenciler öncelikle Ankara da Ostim, İvedik, Sincan ve Ankara organize sanayi bölgelerinde iş imkanı bulacaktır. Aselsan, Roketsan ve Tai gibi askeri kuruluşların aradığı nitelikli personel ihtiyacını karşılayacaktır. Kompozit malzeme üreten kurum ve kuruluşlarda nitelikli personel ihtiyacını karşılayacaktır. 

Programdan Mezun Olma Koşulları: Programdan mezun olabilmek için 4 yarıyılda verilen derslerin tamamını başarmış ve programda yaz  döneminde Sektör Uygulamasını tamamlaması, gerekmektedir. Sektör uygulaması staj çalışmasına karşılık gelmekte olup yürürlükteki 30 iş günü stajı kapsamaktadır. 
Stajların Nasıl Gerçekleşeceği ve Stajlarla İlgili Olarak Kuruluşlarla İşbirliği: Sektör uygulaması, yaz döneminde yapılacak olup her öğrenciye sektör uygulaması yaptığı kurumun ilgili bölüm yetkilisi tarafından başarılı ya da başarısız olduğuna dair değerlendirme yapılacaktır. Ankara ve yakın illerde bulunan; Türk Traktör, MAN, Petlas, ORS rulman,  gibi büyük sanayi kuruluşlarında ve Ostim-İvedik organize sanayi bölgelerinde üretim yapan yaklaşık 800 orta ve küçük işletmede staj yapabilir. TAİ, Aselsan, Roketsan gibi askeri kuruluşların malzeme üretim birimlerinde staj yapabilir.

Programın Türkiye ve Dünyadaki Uygulamalarının Karşılaştırılması: Program Türkiye genelinde 6 üniversitede bulunan Meslek Yüksekokullarında mevcuttur. Gelişmiş sanayi bölgeleri için önem arz etmektedir. Sanayide gelişmişlik yetişmiş iş gücü ile sağlanacağı için bu program her Organize sanayi bölgesinin bulunduğu alanda açılması gerekmektedir. 
Lastik ve Plastik Teknolojileri programı  İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi (IKMEP) programı kapsamında çalışması henüz tamamlanmamıştır. Program dersleri Ankara da bulunan 10 büyük kauçuk ve plastik üretici firmanın yetkili ve mühendisleri ve bağlı bulundukları meslek odaları ile yapılan toplantılar ile  belirlenmiştir. 
   
Programın Türkiye'de ve Dünyadaki Uygulamaları, Benzerlik ve Farklılıkları :
Programın benzerleri Türkiye de bulunan diğer meslek yüksekokullarında mevcut olup, Mesleki Yeterlilik Kurumunun meslek standartları çalışmaları devam etmektedir.

Önerilen Programın Bölüm ve/veya Fakülte İçerisinde Yürütülmekte Olan Diğer Programlarla İşbirliği : Önerilen programın içeriğinin interdisipliner bir yapıda bulunması nedeniyle Teknik Eğitim Fakültesi, Teknoloji Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi bünyesinde yer alan çeşitli bölümlerin, önerilen program kapsamındaki ders eğitimlerini veren öğretim elemanları ve üniversitemiz bünyesinde görev yapmakta olan İngilizce okutmanları ile söz konusu derslerin verilmesine yönelik işbirliği içine girilecektir.

 

background image