Bölüm Adı: Tasarım (214)

Programın Adı: Endüstri Ürünleri Tasarımı

 

Programın Yürütüleceği Yüksek Okul ve/veya Bölüm: Gazi Üniversitesi OSTİM Meslek Yüksek Okulu.

 

OSTIM Meslek Yüksek Okulu, 21.01.2010 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında kurulması uygun görülmüş olup, 08.02.2010 tarih ve B.30.0.EÖB.0.00.00.03-06.02/504 sayı yazısı ile OSTIM Meslek Yüksek Okulunun kurulma teklifinin uygun görüldüğü Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne bildirilmiştir. OSTIM Meslek Yüksek Okulu kuruluş başvurusunda Tasarım Bölümü (214) / Endüstri Ürünleri Tasarımı Programı mevcuttur.

 

Programın Amacı: Ülkemizin ekonomik ve sosyal refahının artırılması için bilimsel ve teknolojik bilgiyi ürüne, sürece, yönteme veya sisteme dönüştürme aşamalarında ihtiyaç duyulan insan kaynaklarının yetiştirilmesini amaçlamaktadır.


Programın Başlaması Halinde Ne Ölçüde Başarılı Olduğunun Belirlenmesi:>Birçok sektörde belirlenen amaç ve standartlar doğrultusunda öğrencilerin yetiştirilip yetiştirilmediğinin ilk göstergesi, mezun olan öğrencilerin sahada iş bulması ve kendilerini kabul ettirmeleridir. Ayrıca öğrencilerin almış oldukları teorik bilgileri ve uygulamaları staj sırasında başarı ile kullanmaları, benzer alanda çalışanlar ile bu bilgileri paylaşmaları ve işbirliği içersinde görevlerini yürütmeleri başarı kriterleri olarak değerlendirilebilir.


Programın Hangi Eğitim - Öğretim Yılında Başlayacağı: 2010-2011
Öğrenci Kaynağı: Meslek Liseleri, Teknik Liseler, Anadolu Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Liselerinin, makine, tasarım bölümleri ve klasik liselerden YGS-1 puan türü ile öğrenci alınmaktadır.


Programdan Mezun Olanların Alacağı Öngörülen Unvan: Programdan mezun olacak öğrenciler " Endüstri Ürünleri Tasarımı Teknikeri" unvanı alacaktır.


Programa Alınması Düşünülen Öğrenci Sayısı: Normal Öğretim 30 + İkinci öğretim 30 olmak üzere toplam 60 Öğrenci


Programdan Mezun Olacakların istihdam Edilebilecekleri Yerler ve Piyasanın Mezunlara Olan Talebi: Endüstri ürünü tasarımı disiplini, makina tarafından üretilen kullanım ürünlerinin yaratılmasında yararlanılan sanatları ve bilimleri kapsayan uygulamalı bir bilim ve sanat alanıdır. Toplu iğneden otomobile, helikoptere, kaleme, fotoğraf makinasına, bir evin mutfağına, banyosuna ve mobilyalarına kadar akla gelebilecek her tür kullanım ürünü, endüstri tasarımının konusuna girer. Bu bağlamda sanayide ve tüketime yönelik üretim yapan tüm kamu kurum ve kuruluşlarında, özel sektörde  Endüstri Ürünleri Tasarımı Teknikerine ihtiyaç duyulmaktadır. Organize sanayi bölgeleri başta olmak üzere son kullanıcı ürünlerin tasarlandığı, üretildiği tüm fabrikalarda Tasarım teknikerlerine ihtiyaç duyulacaktır.


Programdan Mezun Olma Koşulları: Programdan mezun olabilmek için 4 yarıyılda verilen derslerin tamamını başarmış ve programda 3. ve 6. Yarıyıllarda Sektör Uygulamasını tamamlaması, gerekmektedir. Sektör uygulaması staj çalışmasına karşılık gelmekte olup yürürlükteki 60 iş günü stajı kapsamaktadır. Staja ilave olarak işyerinde eğitiminde verilmesi sektör uygulamasını daha gerekli kılmaktadır.
Stajların Nasıl Gerçekleşeceği ve Stajlarla İlgili Olarak Kuruluşlarla İşbirliği: Sektör uygulaması, üçüncü ve altıncı yarıyıl dönemlerinde yapılacak olup her öğrenciye sektör uygulaması yaptığı kurumun ilgili bölüm yetkilisi tarafından başarılı ya da başarısız olduğuna dair değerlendirme yapılacaktır. Ostim, İvedik, Sincan Organize Sanayi bölgesi yöneticileriyle ve ilgili sivil-askeri kamu kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde sektör uygulaması tamamlanacaktır.


Programın Türkiye ve Dünyadaki Uygulamalarının Karşılaştırılması: Programın ders içerikleri, üniversitemizin konuyla ilgili öğretim görevlileri ve öğretim üyelerince belirlenmiş, ayrıca kullanılacak makine-teçhizat, laboratuar ve bilgisayar programları, MEB-YÖK Meslek Yüksekokulları Program Geliştirme Projesi ile 2004 yılında standart hale getirilen bu projeden yararlanılarak belirlenmiştir. Söz konusu ders programı hazırlanırken yurtiçindeki lisans dersleri ve yurt dışında benzer eğitimi veren yüksek öğretim kurumlarının müfredatı incelenmiş, geliştirilen müfredatın güvenilir olabilecek bir yapıda olmasına önem verilmiştir.


Programın Türkiye'de ve Dünyadaki Uygulamaları, Benzerlik ve Farklılıkları :
Programın benzerleri  Meslek Yüksekokulu olarak sadece  Çorlu Meslek Yüksekokulunda mevcut olup, diğer üniversitelerde aynı bölüm 4 yıllık olarak eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.


Önerilen Programın Bölüm ve/veya Fakülte İçerisinde Yürütülmekte Olan Diğer Programlarla İşbirliği : Önerilen programın içeriğinin interdisipliner bir yapıda bulunması nedeniyle Teknik Eğitim Fakültesi, Teknoloji Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde yer alan çeşitli bölümlerin, önerilen program kapsamındaki ders eğitimlerini veren öğretim elemanları ve üniversitemiz bünyesinde görev yapmakta olan İngilizce okutmanları ile söz konusu derslerin verilmesine yönelik işbirliği içine girilecektir.