Türkiye'nin "Kimya"sı Etkinliğimizi Gerçekleştirdik
8 Nisan 2021 | 20:30

Yüksekokulumuzun düzenlediği Bilim, Sanayi ve Teknoloji Konferansları kapsamında Türkiye'nin "Kimya"sı adlı etkinliğimiz çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Öğr. Gör. Dr. İrfan ÇAPAN'ın yaptığı programa konuşmacı olarak Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasotik Kimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erden BANOĞLU ve AKKİM Kimya Ar-Ge Direktörü Dr. Semih DURMUŞ katıldı. Öğretim elemanlarımız, Yüksekokulumuz çalışanları ve öğrencilerimizin katıldığı etkinliği yaklaşık 150’ye yakın izleyici ilgiyle takip etti.

 

 

Konferansın açılış konuşmasını yapan Müdürümüz Prof. Dr. Erdal IRMAK, Ülkemiz için son derece önemli bir konu olan kimya sanayi, kimya bilimi ve kimya sektörü konusunun ele alınacağını söyledi. Kimya sanayi, ilaçlardan kozmetiğe, plastikten boyalara kadar birçok alanda sağladığı nihai ürünlerin yanı sıra, pek çok sektöre de ara mal ve hammadde temin eden bir sanayi dalı olarak, ekonomide önemli bir role sahip olduğunu söyledi. Sektörün hayat standardımızı arttıran, hastalıklara karşı korunmayı ve tedaviyi sağlayan, temizlik ve hijyen konularında katkıda bulunan, giyinme ve beslenmede insanlığın ihtiyacını karşılayan bir sanayi dalı olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Irmak, Türkiye Cumhuriyeti’nin belirlemiş olduğu Vizyon 2023 hedefleri ile uyumlu olarak Türkiye kimya endüstrisi, 2023 yılı vizyonunu “Sürdürülebilir gelişme için orta ve yüksek teknoloji kullanarak katma değeri yüksek, stratejik, rekabetçi ürünler üreterek ülkemizin ithalat bağımlılığını azaltmak ve dünya kimya sanayiinde üretim ve ihracat payını arttırmak” olarak belirlemiştir. Bu vizyondan yola çıkarak, Gazi Üniversitesi olarak ülkemizin kimya sanayisinin gelişiminde önemli parametre olan nitelikli kimyagerlerin yetiştirilmesindeki rolünü önemsemekte olduğumuzu söyledi. Prof. Dr. Irmak, konferansa katkılarından dolayı Öğr. Gör. Dr. İrfan Çapan,  Prof. Dr. Erden BANOĞLU ve Dr. Semih DURMUŞ’a teşekkür etti.

 

 

Prof. Dr. Erden Banoğlu, “İlaç Kimyasında Güncel Gelişmeler” hakkında sunum yaptı. İlaç sektörü hakkında genel bir bakış açısı sunmak istediğini belirterek Ülkemizde 96’sı ilaç etken maddesi üreten 11’i ise ilaç ham maddesi üretimi yapan tesis bulunduğunu söyledi. Ülkemizin 2015 yılından 2020 yılına kadar ilaç üretim ve tüketiminin çok arttığını belirten Prof. Dr. Banoğlu, Türkiye’nin ihracat hacminde ve dolayısıyla ihracatın ithalatı karşılama oranında oldukça geride olduğunu belirtti. Doğru Ar-Ge yatırımı yapan ve ilaç endüstrisinde kabuğunu kırarak ihracatta önemli bir pay sahibi olan İrlanda ve Singapur örneklerinin altını çizen Prof. Banoğlu, dünyada en çok satılan 12 ilacın 5 tanesi İrlanda’ da üretilip satıldığını, keza Singapur’un 2000’li yıllardan itibaren devlet destekli yatırımları ülkeye çekip bu konuda Ar-Ge çalışmalarına önem vererek bugün biyoteknolojik ilaç üretim ve ihracatında önemli bir ülke olduğunu ifade etti. Çok uluslu şirketlerin bu konuda Türkiye’de nitelikli insan gücünün azlığı nedeniyle yatırım yapmadığını söyledi. Daha sonra, bu konuda nitelikli insan gücünü artırmamız gerektiğini söyleyerek bu sektörde eczacılar, kimyagerler, kimya mühendisleri ve bu alanda eğitim almış teknikerlerin iş bulabildiğini ifade etti. 

 

 

Dr. Semih Durmuş, “Türkiye’de Kimyager Olmakhakkında sunum yaptı. “Hayat sanayisiz olmuyor, sanayi de kimyasal olmadan olmuyor, dolayısıyla pandemi ve pandemiden öncede kimyagerler ve kimya şirketleri olmadan hayat olmayacaktır” dedi. AKKİM kimyanın Ülkemiz ekonomisine 3 milyar dolar gibi bir değer yarattığına değinen Dr. Durmuş, AKKİM’in su arıtmalardan, evimizdeki temizlik kağıtları, üstümüze giydiğimiz tekstiller, Ankara metrosunun tünelleri, Kuzey Marmara otoyolu, İzmir otoyolu gibi hayatın tüm alanında olduğunu ifade etti. Dr. Durmuş, Dünyanın yetmiş ülkesinde hizmet veren global bir kimya firması olan AKKİM’in 35 kişilik Ar-Ge merkezinde yeni ürünlerin geliştirildiğini, Bakanlığımız tarafından 2018’in en iyi ikinci Ar-Ge Merkezi seçildiğini söyledi. Bu sektörde Çin ve Amerika’nın dünya ticaretinde çok büyük rol oynadığını söyledi. Dr. Durmuş, doğru yatırımlar yaptığımız zaman büyüyen bu sektörde büyüyen işler yapacağımızı, Türkiye’de günümüzde daha fazla nitelikli kimya teknikeri/kimyagere ihtiyacının olduğunu, bunun için de kendini her alanda geliştirmiş başta iyi derecede ingilizce bilen takım arkadaşlarını aramızda görmek isteriz dedi. Son olarak, AKKİM Kimya’nın staj programlarından bahsederek gelecek dönemlerde bu anlamda Gazi Üniversitesi’ne destek verebileceklerini belirtti.

Yaklaşık 60 dakika süren program, konuşmaların ardından soru-cevap kısmı ile sona erdi.

 

 

 

background image