Duyuru
AZAMİ SÜRELER HAKKINDA
24 Eylül 2018 | 10:16

26.11.2014 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6569 sayılı Kanun'un 28 inci maddesi ile 2547 sayılı Kanun'un 44 üncü maddesinin c fıkrasında yapılan değişiklik uyarınca, Üniversitemizde öğrenim gören ve azami sürelerini dolduran öğrenciler hakkında yapılacak işlemlere ilişkin esaslar 

 

Azami Eğitim Öğretim Süresi Sonunda Yapılacak İşlemler

 

  1. Öğrenciler, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar. Kayıtlı öğrencilerin azami sürelerinin başlangıç tarihi 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılıdır.

 

  1. Takip ettiği öğretim programında yer alan derslerden hiç almadığı veya yarıyıl/ yılsonu sınavlarına girme hakkı elde edemediği toplam ders sayısı altı veya daha fazla olan öğrencilerin Üniversite’yle ilişikleri kesilir.

 

  1. Azami süresi sonunda sınav haklarından faydalanmak isteyen öğrenciler, azami öğrenim sürelerinin dolduğu yarıyılın/ yılın bitiminde dilekçe ile kayıtlı oldukları akademik birimlere başvururlar. Sınav haklarından faydalanmak için dilekçe ile başvuruda bulunmayan öğrenciler bu haklarından vazgeçmiş sayılırlar.

 

  1. Öğrencilere daha önce alıp başarısız oldukları (FD, FF notu aldıkları) dersler için akademik takvimde “önlisans ve lisans öğrencilerinin bütünleme sınavları” olarak ilan edilen tarihlerde iki ek sınav hakkı verilir. Yarıyıl sonu harf notu değerlendirmesi, yarıyıl içine yayılan çalışmalar sonucunda oluşan dersler (tasarım dersleri, stüdyo dersleri, laboratuvar, staj uygulamaları, dönem projesi, iş eğitimi, bitirme projeleri, klinik uygulama gibi dersler vb.) için ek sınav hakkı verilmez. Bu kapsamdaki dersler, ilgili programlar tarafından belirlenerek ilgili akademik birimin internet sayfasından ilan edilir ve ÖİDB’ye bildirilir.

 

  1. İlan edilen tarihlerde sınava girmeyen öğrencilere, mazeret sınavı yapılmaz.

 

  1. Sınavda başarılı olmak için en az (CC) harf notu almış olmak gerekir. Bu harf notunun belirlenmesinde ara sınav notu ve/veya dönem içi çalışmalardan alınan notlar dikkate alınmaz.

 

  1. Bu sınavlar sonunda, mezuniyet için kalan ders sayısı (hiç alınmamış dersler ile FD, FF notu alınan dersler) altı veya daha fazla olanların Üniversite’yle ilişikleri kesilir.

 

  1. Bu sınavlar sonunda mezuniyet için iki ila beş dersi kalanlara üç yarıyıl ek süre, ek sınavlara girmeden mezuniyet için iki ila beş dersi kalanlara dört yarıyıl ek süre ile kayıt hakkı tanınır. Ek süreler sonunda mezuniyet için birden fazla dersi kalan öğrencilerin Üniversite’yle ilişikleri kesilir.

 

  1. Mezuniyet için bir dersi kalanlara, sınırsız ek süre ile kayıt hakkı tanınır.

 

  1. Program müfredatında yer alan bütün derslerden geçer not aldıkları hâlde mezuniyet için gereken ağırlıklı genel not ortalamasını sağlayamayanlara, diledikleri derslerden sınırsız ek süre ile kayıt hakkı tanınır.

 

  1. Ek süre hakkı kazananlar, öğrenci katkı payı/ öğrenim ücreti yükümlülüklerini yerine getirerek ders kayıtlarını yaptırmak zorundadır.

 

  1. Sınırsız ek süre hakkı tanınanlardan, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim- öğretim yılı kayıt yaptırmayan öğrencilerin Üniversite’yle ilişiği kesilir.
background image