"Nükleer Enerji ve Türkiye Vizyonu" Konferansımızı Gerçekleştirdik
24 Mart 2021 | 17:13

Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Konferansları çerçevesinde “Nükleer Enerji ve Türkiye Vizyonu” etkinliğine çevrim içi olarak ev sahipliği yaptı.

Üniversitemiz YouTube hesabından da canlı yayınlanan (https://youtu.be/AtdO6qJ6Ipw) konferansın açılışında, Teknik Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Erdal Irmak, gerek Türkiye gerekse dünya gündemi için önemli bir konu olarak gördükleri nükleer enerji konusunu tartışmak üzere bu etkinliği düzenleme kararı aldıklarını belirtti. Prof. Dr. Irmak, konferansa katkılarından dolayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Geliştirme Dairesi Başkanlığına,  Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü Başkanlığına ve Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a teşekkür etti.

 

 

Konferansın açılış konuşmalarını Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Proje Geliştirme Dairesi Başkanı Tuğrul Çağrı Cinkara yaptı.

Konferansa konuşmacı olarak Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü Başkanı Vekili Doç. Dr. Erhan Aksu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Proje Geliştirme Dairesinden nükleer enerji uzmanı Kübra Şengül ile Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Sema Bilge Ocak katıldı.

Tuğrul Çağrı Cinkara, sözlerine 95’inci yılını kutlayan Gazi Üniversitesini tebrik ederek başlarken, Türkiye için önemli bir gündem olan nükleer enerji konusunda yapılan konferans için Üniversitemiz yönetimine teşekkürlerini iletti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak nükleer enerjiyi teşvik ettiklerini belirten Cinkara, Türkiye’de enerji kaynaklarının %70’inin yurt dışından ithal edildiğini ve bunun milli güvenlik adına sorun teşkil ettiğini ifade ederek, nükleer enerji ile dışa bağımlılığın azalacağını savundu. Cinkara sadece nükleer değil yerli ve yenilenebilir enerji teknolojilerinin de Türkiye’nin geleceği için önem arz ettiğine değindi.

 

 

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Türkiye’nin ekonomik gelişim ve büyümesine bağlı olarak, enerjiye ve enerji kaynaklarına olan ihtiyacımızın gün geçtikçe arttığına işaret ederek, “Enerjiye yapılan yatırım, geleceğe yapılan yatırımdır. Bu yatırımlardan en önemlilerinden biri de nükleer enerjiye yapılan yatırımdır. Nükleer teknoloji, başta sağlık olmak üzere birçok alanda üst düzey bilgi birikimi gerektiren ve dünyada pek az ülkenin sahip olduğu önemli bir alandır. Bu bilgi birikimine ve teknolojiye ülkemizin de sahip olması, stratejik açıdan önemlidir. Cumhuriyetimizin 100. yılında ilk ünitesi devreye alınacak olan ve enerji ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 10’unu karşılama kapasitesine sahip Akkuyu Nükleer Güç Santrali sayesinde, milli enerji altyapımıza yeni bir tesis kazandırmış olmayacak, aynı zamanda teknoloji transferi başta olmak üzere farklı alanlarda pek çok faydalarını göreceğiz” diye konuştu. Prof. Dr. Bayındır, konferansta emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek sözlerini tamamladı.

 

 

Açılış konuşmalarının ardından konferansa geçildi. Prof. Dr. Sema Bilge Ocak, “Nükleer Enerjinin Dünü Bugünü ve Yarını” konulu bir sunum yaparken, dünyada geçmişten günümüze kadar nükleer enerji teknolojilerinin gelişimi hakkında bilgiler verdi.

 

 

Doç. Dr. Erhan Aksu ise TENMAK’ın kuruluşu, görevleri ve faaliyetleri hakkında bilgiler paylaşırken özellikle Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü olarak yürüttükleri projelere değindi. Tamamen yerli ve milli teknolojiyle üretilen Yeni Nesil Seramik Sintilatörlü Aktif Dozimetre hakkında da bilgiler veren Doç. Dr. Aksu, bu ürünü Türkiye’de ilk defa Gazi Üniversitesinin düzenlediği bu etkinlikte duyurduklarını ifade etti.

 

 

Kübra Şengül ise Türkiye’nin nükleer enerji projeleri hakkında bilgiler paylaşırken Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile Sinop’ta kurulması planlanan santral hakkındaki son gelişmeler üzerinde durdu. Radyoaktif atık yönetiminin de önemine vurgu yapan Şengül, böylesine önemli bir konuda etkinlik düzenleyerek konuyu ele alan Gazi Üniversitesine teşekkür etti.

 

 

Yaklaşık 200 izleyicinin ilgiyle takip ettiği ve iki saatten fazla süren konferans, soru-cevap oturumu ile sona erdi.

 

https://www.anadolugazete.com.tr/egazete/anadolu-e-gazete/24-mart-2021-1284.htm

 

 

background image