Yüksekokulumuz tarafından düzenlenen ve yürütücülüğünü Tasarım Bölümümüz Öğr. Gör. Fadim Akca’nın yaptığı “Sanat ve Tasarıma Dair” konulu panel gerçekleştirildi.
Yüksekokulumuz Konferans Salonu’nda düzenlenen panele; Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaybey Karoğlu ve Öğr. Gör. Dr. Yılmaz Çıracıoğlu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü doktora öğrencisi Güler Arık, Yüksekokulu yönetimimiz, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Panelin açılış konuşmasını Müdürümüz Doç. Dr. Volkan Yılmaz gerçekleştirdi. Açılış konuşmasının ardından panel oturumuna geçildi. Davetli konuşmacı Prof. Dr. Alaybey Karoğlu “Tasarım Felsefesi”, Öğr. Gör. Dr. Yılmaz Çıracıoğlu “Sanayileşme ve Tasarım”, doktora öğrencisi Güler Arık ise “Sanat ve Tasarım” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.
Prof. Dr. Alaybey Karoğlu, tasarım ve felsefe kavramlarının anlamına, hayatımızdaki derin etkisine ve yerine değinerek, her başarılı performansın ardında iyi düşünülmüş bir tasarımın, plan ve projenin olduğunu ifade etti. İyi bir tasarımın bir amacı olması ve özgün özellikler taşıması gerektiğini belirten Prof. Dr. Karoğlu, Türkiye’de bulunan kültürel, mimari ve sanatsal çalışmalardan bahsetti. Faklı alanlardan tasarım fikirlerini katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Karoğlu, tasarım ve tasarım felsefesi üzerinde de durdu.
Öğr. Gör. Dr. Yılmaz Çıracıoğlu sunumunda, tasarımın endüstrideki yerini ve önemini anlattı. Tasarım eğitiminin sanayi devrinden sonraki gelişiminden ve ekolleşmesinden bahseden Çıracıoğlu, iyi bir tasarımın tüketicileri yönlendirmesi ve tüketiciler tarafından hatırlanması gerektiğini ifade etti. Tasarımın basamaklarını anlatan Çıracıoğlu, tasarımın altın kâsesi olan Gestalt ilkelerinin önemine değindi.
“Sanat ve Tasarım” konulu sunumunu gerçekleştiren Güler Arık, bu konudaki genel tanımlardan yola çıkarak estetik ve güzellik kavramlarının öneminden bahsetti. Güler Arık, tasarım yaparken açık algı, bilgi birikimi, ilham, deneyim ve gözlem yeteneklerinin elzem olduğunu dile getirdi. Güler Arık, Mimar Sinan’ın yaşantısından ve yaşadığı deneyimlerden bahsederken bu deneyimler için “Sinan’ı, Sinan olarak tarihe kazıdı” ifadelerini kullandı. Tasarım kavramını farklı dallara ayırarak anlatan Güler Arık, geçmişten günümüze kadar tasarlanmış birçok imge ve ürün görseli ile örneklendirmelerde bulundu.
Panel, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. Panel sonunda Müdürümüz Doç. Dr. Volkan Yılmaz, davetli konuşmacılarımıza değerli katkılarından dolayı teşekkür etti ve işbirliğimizin artarak devam etmesini temenni ederek kendilerine plaket takdim etti.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.