Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz tarafından “Girişimci Kadınların Başarı Hikayeleri” konulu çevrim içi konferans düzenlendi.
Üniversitemiz Teknik Bilimler Mesleki Yüksekokulu, Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Kondolot Solak’ın moderatörlüğünde çevrim içi olarak gerçekleştirilen konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Alpay Özer, Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği (KAİSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Canan Karalar Yüksel, Kıran Bilyacılık Tic. ve San. Ltd. Şti. Şirket Ortağı ve Genel Müdürü Ayşegül Çakmak Genç, Set-A Makine San. ve Tic. AŞ. Şirket Hissedarı ve Genel Müdürü Dr. Ayşe Beltan Saraçoğlu konuşmacı olarak katıldı.
Prof. Dr. Ebru Kondolot Solak konuşmasında, bu etkinlikte çalışma hayatında kadın olarak yaşanılan avantaj ve dezavantajlar, girişimcilik konusunda neler yapılması gerektiği gibi konular hakkında deneyimlerin ve bilgilerin paylaşılacağını belirterek, konuşmacılara ve konferansın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Açılışta konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, kadınların kendi yaşamını, ailesini ve çevresini çekip çevirirken aynı zamanda çoğu zaman görünmeyen liderlik vasfı ile siyasetten iş dünyasına önemli yerlerde görev yaptığını söyledi. Prof. Dr. Musa Yıldız, “Tüm girişimcilerde olduğu gibi kadın girişimcilerimiz de çalışma hayatlarında yorulmadan, pes etmeden mücadele etmektedir” dedi. Konferansa katılan kadın konuşmacılarla da gurur duyduklarını dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, bu vesile ile tekrardan tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü tebrik etti.
KAİSDER Yönetim Kurulu Başkanı Canan Karalar Yüksel konuşmasında, mobilya sektöründe görev yaptıklarını ifade ederek, sektörde kadın olarak daha çok görünür olmaya çalıştıklarını kaydetti. Canan Karalar Yüksel, konuşmasına şöyle devam etti: “Sivil toplum örgütlerinde ve yönetimlerde kadın sayısını artırmaya çalışırken tüm bunların yanında çocuklarımızı büyütüyoruz. Aile şirketlerinde çalışmak zorlu bir süreçtir. Kadınların girişimci olabilmesi için erkeklerden farklı olarak eğitimli olmaları gerekiyor. Çalıştığımız işi çok iyi öğrenmek önemli bir başka süreç. Her şeyi mükemmel yapmak mümkün değilse de sabırlı olup çok çalışmak gerekiyor. Sanayide daha çok kadın görmek için yeterince bilgi ve donanımlarının olması önem arz etmektedir.”
Kıran Bilyacılık Genel Müdürü Ayşegül Çakmak Genç ise konuşmasında, ülkemizde kız çocuklarının mühendislik alanlarına teşvik edilmesi gerektiğini söyleyerek, kariyer hedefi düşünenlere tavsiyelerde bulundu. Çakmak Genç, “Kariyer hedefi düşünenlerin öncelikle iyi bir iş planı yapması çok önemli, hedeflerinizi, değerlerinizi ve süreyi iyi belirleyin. Pazar araştırmalarını iyi yapın. Çalışmak istediğiniz alanda sektörel raporları iyi okuyun. Önümüzdeki yıllarda iş dünyasında yapay zekalar etkin olmaya başlayacak, kendinizi bu alanda mutlaka geliştirmelisiniz. Yeni bir işe girerken ne kadar kazanacağınızdan ziyade sizi farklılaştıracak şeyi bulun ve networkunuzu iyi geliştirin. Rekabetçi olmanın ilk şartı budur. Öte yandan özgeçmişlerinize gönüllülük esasıyla yaptığınız işlere yer verin” şeklinde konuştu.
Genç, Set-A Makine Genel Müdürü Dr. Ayşe Beltan Saraçoğlu ise üniversitede dil bölümü okuduğunu ve öğrendiği yabancı dilin çalışma hayatında önemli katkıları olduğunu ifade etti. İş hayatına atılmak isteyen öğrencilere tavsiyelerde bulunan Dr. Ayşe Beltan Saraçoğlu, şunları dile getirdi: “Mezun olduklarında hatta daha okurken farklı stajlarla mesleğe yönelik adımlar atarak işletmelerin çalışma sürecini iyi analiz etmeleri gerekmektedir. Ondan sonra belli bir şirkette başlayıp yükselmeleri lazım. Girişimci olacaklarsa çıkardıkları ürün ve hizmetle ilgili mutlaka çalışmış olmaları lazım. İş fikirlerini uygularken ayağınızın yere basması gerekiyor. Bunu çevrenizi iyi analiz ederek ve danışarak sağlayabilirsiniz. Mesleğiniz ne olursa olsun dünya ile entegrasyonu sağlamak için her şeyden önce dil öğrenmeniz önem arz etmektedir.”
Katılımcıların sorularının yanıtlanması ile devam eden program, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Alpay Özer’in kapanış konuşması ile sona erdi. Doç. Dr. Özer konuşmasında, kadınların iş hayatında var olabilmesinin geçmişten günümüze her zaman gündemde olan bir konu olduğuna değinerek, iş hayatında her ne kadar iddialı olsa da kadınların önyargılarla mücadele etmek durumunda kaldığına dikkat çekti. Kadın girişimcilerin sayısının arttıkça güçlenip söz sahibi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Alpay Özer, “Hatta bu sayede terminolojide olan iş adamı, bilim adamı gibi kavramlar iş insanı ve bilim insanı olarak değişti. Bilimin ve iş dünyasının yalnızca erkeklerin tekelinde olmadığı bilinen bir gerçektir. Sözlerime son verirken başta sayın Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız olmak üzere programımıza katkıda bulunan herkese teşekkür ederim” dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, Meslek Yüksekokulumuzu Ziyaret Etti
Meslek Yüksekokulumuz 27. Rektörlük Kupası Futbol ve Halı Saha Futbol Turnuvasına Katıldı
Argemsan Eğitim Teknolojileri, Yüksekokulumuzu Ziyaret Etti
Global Wire Harness ile Protokol İmzaladık
Makine ve Metal Teknolojileri Bölümümüz, Ademsan Makine’ye Teknik Gezi Gerçekleştirdi
Makine ve Metal Teknolojileri Bölümümüz, Üniversitemiz EKTAM'a Teknik Gezi Gerçekleştirdi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.